Moskusen kan løpe maksimum 60
kilometer i timen. En fotograf kan løpe betraktelig
saktere! Derfor er det viktig å ta noen forhåndsregler…
Moskusoksen kan bli opp til 2,5 meter lang og opp til 1,4 meter høy. Pelsen inkluderer langt beskyttelseshår som nesten rekker til bakken.
En voksen moskus veier vanligvis rundt 200 kg, men kan veie over det dobbelte. En moskus kan leve til den er vel 25 år gammel. Moskusen kan løpe maksimum 60 kilometer i timen. En fotograf kan løpe betraktelig saktere! Derfor er det viktig å ta noen forhåndsregler.
Moskusen levde i Skandinavia og Nord Europa for mange tusen år siden men ble etter hvert utryddet, sannsynlig på grunn av jakt. Utryddet ble den også i Russland og Alaska og dyret fantes etter hvert bare i Canada og på Grønland. Moskusen kom til Norge igjen for første gang på 1920. En gruppe dyr ble satt ut på en øy på Mørekysten, noe som ikke ble vellykket siden Moskusen ikke klarte seg i kystklima.
I 1930 kom den første gruppen med Moskus til Dovrefjell hvor de formerte seg. I løpet av krigen ble Moskusen imidlertid utryddet på Dovre, trolig fordi folk jaktet på den i det skjulte for å spe på det ellers sparsommelige matforrådet…
Mellom 1947 og 1953 ble det nok en gang satt ut Moskus på Dovrefjell; 23 dyr til sammen og denne bestanden har overlevd frem til våre dager. I dag er det ca 300 dyr i Dovrefjell. Det var disse etterkommerne jeg la ut for å besøke i sommer.
Mellom 1947 og 1953 ble det nok en gang satt ut Moskus på Dovrefjell; 23 dyr til sammen og denne bestanden har overlevd frem til våre dager. I dag er det ca 300 dyr i Dovrefjell. Det var disse etterkommerne jeg la ut for å besøke i sommer.
Holder man seg mer enn 200 meter unna dyrene er det som regel helt trygt. Når man kommer på Moskus så er det første dyrene gjør hvis de ikke setter pris på ditt nærvær å trekke seg sammen. Hvis de setter ytterligger mindre pris på ditt nærvær kan dyr i flokken begynne å gni hode mot forbeinene og blåse gjennom nesen.
Skulle din popularitet blant dyrene falle enda noen hakk kan et av dyrene gjøre et utfall mot deg, et såkalt skinnangrep. Hvis du ennå ikke har tatt signalet og er på rask vei bort så bør du i alle fall ikke skylde på noen om noe skulle skje.
Moskusens kjerneområder er i dag, som den gangen de ble sluppet ut fra Kongsvoll, fjelldalene vest for jernbanelinjen (Kaldvelldalen, Nystugudalen, Stølådalen og Stroplsjødalen). Parringstiden til Moskusen er i august og september.
I denne tiden er flokkene fast organisert med en dominerende okse i hver flokk som består av en håndfull kuer og noen ungdyr.
Oksen parer seg med kuene i flokken når tiden er inne. Andre voksne okser tolereres ikke i nærheten i denne tiden, men som hos så mange andre arter blir dominerende hanner stadig utfordret.
Dette foregår gjennom et fastlagt ritual hos Moskusen. Oksene prøver å vise seg frem så fryktinngytende som mulig for hverandre. De gjør seg så høye og store som mulig. De går på stive bein og forsøker å vise bredsiden sin til rivalen.
Om sommeren lever de i små flokker på 10-12 dyr. Oksene er som regel ensomme dyr og lever alene borte fra flokken. Om vinteren øker antall dyr i en flokk.
Fakta:
Moskusdyret tåler brutalt kalde temperaturer (-50 grader celsius) på grunn av den lange tykke ulla. Den mister ikke ulla, men den mister underulla eller bunnulla i mai-juni. Dette er verdens mest verdifulle ull.
Et halvt kilo av denne ulla spunnet til et 40-fiber-tråd lager nok garn som strekker 40 km! Moskusarten er på verdensbasis redusert de siste årene, men på Dovrefjell har bestanden faktisk økt kraftig.
Fotoworkshop
Jeg kommer til å holde til sammen 5 workshop på Dovre i 2012. To i februar/mars
og tre til høsten. Workshopene i vinter er maks 6 personer per workshop - til høsten er det maks 12 plasser per workshop. Workshopene går fra fredag ettermiddag til til søndag ettermiddag/kveld. Det vil være mulighet for å teste/låne zoomopptikk under workshopene.
Jeg kan også tilby spesialopplegg etter behov
Ta kontakt for nærmere info: roger@brendhagen.no / 48401818
Dette var nyttig og fin informasjon om moskusdyra og deira atferd. Ikkje minst, så var det som vanlig nydelige bilde.
SvarSlettFantastiske bilder,hadde vert morro og fått oppleve det.Men jeg med ett bein måtte vel ha en 1000 mm,for å løpe kan jeg ikke.
SvarSlettTakk for det Terje!
SvarSlettHvis du ønkser å delta på en workshop så er det mulig - vi kjører inn mot Snøheim fra Hjerkinn, og det er ofte at vi ser dyr fra veien/ i nærheten av veien. Håper å se deg på fjellet! :-)
Fotohilsen fra Roger
Sinnsykt stilige bilder. Jeg som er dovretroll burde jo kunne skryte på meg visdommen om moskusen, men skal helt ærlig innrømme at nå har jeg lært noe nytt! :)
SvarSlettHei, og gratulerer med ny og fin blogg! :)
SvarSlettNydelige bilder av moskusen, men det første var temmelig skummelt! ;) Enda bra det ikke var deg den ville ta. Masse nyttig informasjon også, så nå lærte jeg noen nytt. Har alltid hørt at disse dyrene ikke advarer med kroppsspråk før de angriper, så jeg ble litt lettet over at det ikke stemmer. Var en tur på Hjerkinn i høst, men fikk bare se noen få på lang avstand, håper det klaffer bedre neste gang jeg tar turen dit.
- God helg! :)
Takk for det Kari!
SvarSlettMan kan alltid lære noe nytt :-)
Jeg er ofte på Dovre - ta kontakt så kan du bli med en fototur hvis det passer seg slik - eller delta på en workshop der Moskusen står i sentrum.
Fotohilsen fra Roger
Flott info om Moskusen rammet inn med flotte bilder.
SvarSlettTakk for at du deler:)
Svein
Fantastiske bilder! Utrolig hvordan du klarer å fange hvert enkelt dyr sin "personlighet" - el i hvertfall ansiktsuttrykk. Rørende - så takk for at du gjør bildene dine tilgjengelige. Passer en amatørfotograf som meg veldig bra :)
SvarSlettTania
Takk for hyggelige tilbakemeldinger Tania & Svein!
SvarSlettFotohilsen fra Moskusfotografen :-)
Tusen takk det var flotte bilder av moskus skulle gjærne ha sett dem i virkligheten om jeg tør...:)
SvarSlettTakk for hyggelige ord!
SvarSlettJeg har workshop på Dovrefjell de tre siste helgene i september :-)
Fotohilsen fra Roger