fredag 30. desember 2011

Fyrverkeri er fascinerende - og spennende å fotografere!


På tampen av 2011 passer det fint å runde av med å ønske alle mine fotovenner et feiende flott fotoår i 2012 - og gi dere noen halvgode tips for å fotografere fyrverkeri!


Nikon D3s & 24-70mm @36mm; 6 sek, f/10, ISO500

Bruk lang lukkertid – blender mellom 8 og 11, lav ISO og ikke minst stativ. Men også her er det viktig å leke seg frem. Ved å variere lukkertiden får du ulike effekter og du har større sjanse for at du får noen blinkskudd. For å fjerne vibrasjoner i kameraet kan det være lurt å bruke fjernutløser/trådutløser – eventuelt timeren på kameraet.

 
Nikon D3s & 70-200 @70mm; 4 sek, f/11, ISO320


For å få med hele fyrverkeriet fra det skytes opp til den sprenger og fargene daler ned, må vi ha en lang lukketid. Om det er mørkt nok – og ikke for mange gatelys etc, kan du med trygghet sette lukketiden til alt fra 4 til 30 sekunder.

Sett fokus på uendelig. Har du autofokus, slå denne av. Om den er på, kan du risikere at den får problemer og bare står og jager frem og tilbake.
Hvis du vet hvor rakettene ”kommer opp” kan du sette fokusen manuelt på de første rakettene som kommer opp – og låse den.

Nikon D3s & 24-70mm @31mm; 4 sek, f/10, ISO400

Har du ikke stativ: Finn en stol eller en krakk du kan sette kameraet på. Støtt det opp med noen votter/luer/skjerf som ikke blir brukt, slik at det peker opp på nattehimmelen.

Hvis du ikke er så glad i raketter – finnes det andre måter å ta kreative nyttårsbilder på! Kjøp noen stjerneskudd – sett kamera på stativ med en lukkertid på 4-6 sekund og skriv en hilsen til dine venner!

Lykke til!

8 kommentarer:

 1. Lykke til Monica & Godt Nytt Fotoår!

  SvarSlett
 2. Skal bli artig å prøve dette :) morro å prøve noe nytt :)

  godt nytt år.

  SvarSlett
 3. Lykke til Krister!

  Håper du får et strålende fotoår i 2012!

  Fotohilsen fra Roger

  SvarSlett
 4. Takker og bukker for gode råd :) Skal prøve ut dette....
  Ønsker deg et riktig godt nyttår!

  SvarSlett
 5. Takk for det Kari & Lykke til!
  Send meg gjerne noen blinkskudd!


  Fotohilsen fra Rogfer

  SvarSlett
 6. Prøvde ut tipsene for fyrverkerifotograferingen, og noen av resultatene kan du se her: http://karisfotoblogg.blogspot.com/2012/01/vil-nske-alle-et-riktig-godt-nyttar.html

  Ganske gøy å prøve, men det er jo bare en dag i året man har sjansen til å ta slike bilder så en får ikke øvd seg så mye. Har ganske nylig solgt Canonen og kjøpt Nikon D7000, den er litt uvant for meg ennå - men er veldig fornøyd hittill :)

  SvarSlett
 7. Jeg synes du klarte deg riktig så bra jeg!
  Har sett på bildene dine - og der var det mye fint!
  Fotohilsen fra Roger

  SvarSlett