torsdag 6. oktober 2011

Bjørn & ulv i Finland

Nå er det snart to uker siden jeg kom hjem fra Kuhmo i Finland - der jeg besøkte naturfotograf og bjørnevenn Lassi Rautiainen. Han har i de siste 25 årene bygd opp åteplasser og skul beregnet for fotografering av bjørn og ulv.


Jeg har opplevd bjørn og ulv i Norge - men ikke kommet så nær disse majestetiske rovdyrene som jeg opplevde nå.
Og ligge i fotoskjulene og vente på bjørn er en magisk opplevelse. Det er ikke garantert at man ser dyr - men sjansene er relativt store. Første kvelden er nervene på høyspenn - og øyer, kikkert og 600mm´ern blir brukt flittig for å skanne myrkanten etter bevegelser. Og DER...! Der kommer det en vaggende skygge i skogkanten! En stor hannbjørn har fått ferten av åte - og er klar for kveldsmat. Jeg er glad for at Nikon D3s gir meg 9 bilder per sekund. Det ble mange bilder de første minuttene, før jeg legger kamera i fanget - og bare nyter naturopplevelsen. 

Senere på kvelden kommer det nok en stor hannbjørn ut på myra. Mens jeg har den i søkeren, ser jeg en skygge opp i det venstre hjørnet. Og hva kommer ut av skyggen? Ulv! Først en - så en til. Hvilepulsen er påtagende høy - det er også ISO-verdiene. Skumringen kommer rundt 8-tiden på kvelden, men dyrene er fortatt på myra. Ved 11-tiden har ISO´en bikket 12800 - og minnekortene bugner av bjørn  og ulvemotiver.

Utstyr som ble brukt var: 
Nikon DS3
Nikon D3x
Nikon D3003
Nikon 600mm AF-S F4 G VR ED
Nikon AF-S 200-400mm F4 G EDf/4
Nikon TC20E III AF-TelekonverterNeste år går ferden tilbake til Lassi og de fantastiske skogsområdene på grensen mellom Finland og Russland, i det som kalles No-mans land. Håper du har lyst til å bli med!

7 kommentarer:

 1. Fine bilder Roger! Kjenner jeg deg rett var det vel ca. 3 linselengder frem til bamse....

  SvarSlett
 2. Bilde nummer 6 er definitivt det fineste jeg har sett av bamsemann på lenge! Det må være utrolig fasinerende å være naturfotograf på dette nivået! Kjenner jeg er noe misunnelig på alle opplevelsene du får! :)

  Men syns du kan ordne så anonyme også kan kommentere, siden jeg MÅ logge meg inn på google konto for å kommentere! =)

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige tilbakemeldinger Haakon & Monica! Dere får bli med neste gang jeg reiser til Finland :-)

  SvarSlett
 4. Når neste år er det snakk om å reise. Har lest om Kuhmo på nettsiden deres og sendt mail for å høre hva prisene er osv. men dårlig med svar tilbake gitt. Setter pris på om du kunne gitt meg noe tilbakemelding her eller på mail guaam@online.no om når, pris osv...

  Mvh
  Gudny Åman

  SvarSlett
 5. Hallo Gudny!
  Regner med å ta to turer i 2012 - i september.
  Sender deg nærmere info per mail

  Fotohilsen fra Roger

  SvarSlett
 6. You make my day every day!

  SvarSlett