mandag 1. oktober 2012

Djerv jerv


Jeg har sett jerv i den norske fjellheimen – men aldri på ”fotoavtand”. Jeg tok derfor turen til de finsk/russiske skoger for å treffe jerven. Her ser dere hvordan det gikk: 


Nikon D4 & 600/4, 1/500, f/4, 2500 ISO
Jerven er sky og holder seg som regel langt unna oss mennesker. Med god grunn. Fram til den ble fredet i 1973 i Sør-Norge – og Nord-Norge i 1982, har det vært drevet intens jakt på mårdyret. Selv om den er å betrakte som sterkt truet, og oppført på rødlisten – ble det i vinter skutt 77 individer i Norge. Stortinget har vedtatt at det skal være 39 ynglende jerver i Norge, derfor drives det fortsatt med kvotejakt, slakting fra helikopter og hi-uttak.

Nikon D800 & 400/4, 1/500, f/3,2, 1000 ISO

Man må derfor reise til våre naboland i øst for å høyne sjansen for å se levende jerv. Jeg tok turen til Lieksa, nordøst i Finland der den tidligere skogsarbeideren Eero Kortelainen tilbyr næropplevelser med jerven. Gjennom sitt selskap Erä-Eero, har han bygd opp forståelse, fotoskjul og en åteplass i et området med stor tetthet av rovdyr. Jerven har store revir – men hos Eero kan man påtreffe 8-10 individer. To binner med henholdsvis to og tre valper, samt 2-3 hanner som kommer innom på sporadiske besøk. I tillegg er det både bjørn, ulv og gaupe i området.


 Nikon D800 & 400/2,8, 1/500, f/3,2, 1000 ISO


Å ligge i et fotoskjul er en spennende – men krevende øvelse. Man setter seg inn ved 16-tiden på ettermiddagen og forlater skjulet ved 8-tiden neste morgen. Jerven er som regel aktiv i solnedgang, natt og soloppgang. Men den kan også komme traltene midt på dagen. Jeg sitter derfor med øynene på stilker og ørene på vidt gap! Hvor kommer dem. Når kommer dem. Kommer dem i det hele tatt?!


 Nikon D800 & 400/2,8, 1/640, f/2,8, 1000 ISO


Plutselig ser jeg bevegelser i det høy gresset. Frem tusler det tre mørke pelsklede skapninger. Det er jervetispa med sine to valper. De er skye og ser seg forsiktig omkring før de smyger seg den siste biten frem mot åtet. I de første minuttene tar jeg ingen bilder – bare observerer. Både for å forsterke inntrykket av det som skjer – men også for å ikke forstyrre/skremme jerven på jakt etter mat. Når de finner situasjonen ufarlig stilles kameraet inn og sensoren fylles med jerv – og minnekortene blir jervbefengte.

 Nikon D4 & 600/4, 1/320, f/5, 2500 ISO


Etter midtnatt – da både fotolyset er borte og fotografen er trøtt skjer det saker ute i urskogen utenfor. En hissig krangel mellom to hannjerver. Det er tydeligvis flere som ønsker å markere området utfor som sitt. 
Fem dager senere er jeg utmattet og lykkelig. Jervene kom på regelmessige besøk – noe som satt sine spor på nattesøvnen. Men den er jeg villig til å ofre for å oppleve dette vakre dyret på nært hold!

 Nikon D4 & 600/4, 1/200, f/4, 2000 ISO


Tispa tar deler av åtet og løper mot steinura der hiet er og gjemmer maten. Valpene spiser litt før de leker med både maten og hverandre. 
De er innom ca 20 minutter før de forsvinner mot hiet igjen. Det vil si en pust i bakken for både jerv og fotograf. Men ikke lenge. Etter ti minutter kommer det en stor hannjerv. Han er ikke så sky. Han begir seg opp i trærne – og markerer området rundt åtet. De har noen kjertler ved analåpningen som de gnir mot stubber og trær for å vise hvem som rår.

 Nikon D4 & 600/4, 1/160, f/4, 1600 ISO


 Nikon D4 & 600/4, 1/160, f/4, 1600 ISO
 Nikon D4 & 600/4, 1/200, f/4, 2500 ISO

Takk til Lassi Rautiainen og Eero Kortelainen for god hjelp! 


Jeg kommer til å arrangere en workshop i Finland i juni 2013: 5 dager med jerv. 

Ta kontakt for nærmere informasjon: roger@brendhagen.no / 48401818



Fakta:
Jerv, Gulo gulo er det største medlemmet i mårfamilien, etter havoter og kjempeoter. Den kan bli inntil en meter lang fra snute til halerot og veier vanligvis 10-12 kilo. Hannene blir tyngst. Opp mot 30 kilo. Halen er 17-26 centimeter lang. Jerven er tettbygd og bjørnelignende. Den har et lite hode, små øyne, små ører og brede poter som bærer godt på snøen. Fargen på pelsen er mørk brun, nesten svart, men en lysere stripe på sidene. De lyse brillelignende markeringer i pannen noe som indikerer at de er yngre individer. Jerven avsetter tre og tre spor som ligger skrått på linje. Dette fordi den oftest galopperer og setter den ene bakfoten i sporet til en av framføttene. Jerven kan også bykse, og da avsettes sporene parvis.

Jerven er på den norske rødlisten.

Kilder:
www.wwf.no
www.naturoppsyn.no
www.dirnat.no

15 kommentarer:

  1. Fantastisk flot serie af Jerven ikke så tit man ser så flotte skud af den

    SvarSlett
    Svar
    1. Skønne billeder, hvor er det synd du ikke kan opleve det i Norge, naturen er hårdt presset i disse år. Tak for kigget.

      Hilsen Preben

      Slett
    2. Takk for en hyggelig tilbakemelding Svend!

      Fotohilsen fra Roger

      Slett
    3. Takk for det Preben!
      Desverre så vi reise til våre naboland for å se rovdyr

      Fotohilsen fra Roger

      Slett
  2. Flotte bilder av jerven likte spesielt d der jerven henger i treet og d første bilde.

    hilsen
    Trond

    SvarSlett
  3. Så flott at du deler disse nydelige bildene med oss, gleder meg til å se flere. Du er kjempeflink:)
    Terese

    SvarSlett
    Svar
    1. Mange takk Terese!

      Lykken er å dele :-)

      Fotohilsen fra Roger

      Slett
  4. Fantastisk! Jeg vil også si det slik: Djerv fotograf - siden du klarte å fange slike flotte jerv-motiver!

    SvarSlett
  5. Takk for en djerv tilbakemlding Gunnar! :-)
    Fotohilsen fra Roger

    SvarSlett
  6. Heisann!
    Vil takke for et meget bra og lærerikt foredrag i Arendal i dag! Disse foredragene blir aldri kjedelige uansett hvor mange ganger man får de med seg. Er også fast leser av bloggen her selvsagt. Alltid gøy å se hva som dukker opp, selv om det er tatt med Nikon utstyr ;)

    Link til min blogg og flickr-konto som jeg skulle sende over:
    http://kristianjv.blogspot.no/
    Ble jaggu noen bilder av deg i bloggen også i dag!

    http://www.flickr.com/photos/kristianjv/

    God helg videre!

    Mvh
    Kristian V.

    SvarSlett
  7. Takk for en hyggelig tilbakemelding Kristian!
    Flott blogg du har - mange fine bilder :-)

    Fotohilsen fra Roger

    SvarSlett
  8. Flott blogg Roger. Bildene er som vanlig strålende.
    elin

    SvarSlett
  9. Takk for hyggelige ord Elin!
    Fotohilsen fra Roger

    SvarSlett
  10. Fantastisk foto !! - skulle nesten tro hun visste hun skulle vises fram ;) :)

    SvarSlett